IKLAN BANNER RM30 SEBULAN

Sila email ke dirzoom(at)yahoo.com

Tuesday, May 7, 2013

KeadilanDaily.com:

KeadilanDaily.com
Laman Berita Rasmi Parti KEADILAN Rakyat
May 7th 2013, 04:44

Tsunami Cina: Najib tidak bertanggungjawab guna istilah perkauman

Oleh: Mohd Arif Juhani

tamrin_ghafarKUALA LUMPUR 7MEI: Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menggunakan istilah ‘Tsunami Cina’ diselar sebagai tidak bertanggungjawab kerana menggunakan sentimen politik perkauman, kata Tamrin Tun Ghafar.

Sebaliknya kata Tamrin, Najib dan para pemimpin Umno BN sepatutnya menerima keputusan itu dengan hati yang terbuka dan bukan mengeluarkan kenyataan kesat yang menganggap masyarakat Cina tidak tahu membalas budi.

“Umno BN mesti faham, majoriti pengundi Cina menolak mereka bukan kerana membenci Melayu, tetapi mereka benci penyelewengan kuasa, rasuah, amalan nepotisme yang mengayakan kroni sahaja.

“Tetapi faktor ini gagal dihayati oleh Umno BN malah mereka terus meniup api perkauman dan menunjukkan perasaan benci yang tebal terhadap pengundi Cina seperti yang berlaku dalam kempen pilihanraya lalu,” ujarnya pada kenyataan.

Tamrin berkata, istilah perkauman Najib itu juga menunjukkan bahawa konsep 1 Malaysia yang dilaungkan hanya retorik semata-mata tanpa menghormati perasaan pengundi Cina yang juga pernah membantu kemenangan Umno BN dalam PRU yang sebelumnya.

“Kalau Umno BN gagal hormat kepada masyarakat Cina, bagaimana mereka mahu laksanakan ‘Perdamaian Kebangsaan’ terutama apabila MCA mengambil keputusan menolak sebarang jawatan Exco dan kabinet ekoran kekalahan teruk mereka.

“Cukuplah, Umno BN mesti berfikir matang dan bertindak secara siuman kerana masyarakat Cina masih tahu mengenang jasa dan budi,” katanya.

Delicious Digg Evernote Facebook Google Bookmarks LinkedIn StumbleUpon Tumblr Twitter
You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

No comments:

Post a Comment